Luottokortit

Pienet ja muoviset esineet pystyvät vaikka mihin – niin myös luottokortit, nuo suositut maksuvälineet, arjen ja juhlan apurit. Luottokortit eivät siis ole mitä tahansa läpysköjä lompakossa, vaan ne tarjoavat käyttäjilleen vaikka mitä etuja.  Yksi eduista on koroton maksuaika; kunhan pysyttelet tietyn luottorajan sisällä, ostoksista ei veloiteta sinua heti vaan vasta myöhemmin. Kotiin tulevan kootun laskun voit maksaa yleensä melko joustavasti sinulle parhaiten sopivana hetkenä.

Luottokortti helpottaa elämää monin eri tavoin. Luottokortin ansiosta ei esimerkiksi ulkomaille tarvitse kuljettaa setelinippua mukanaan, sillä käteistä voi nostaa ulkomaisista pankkiautomaateista. Luottokortti on myös luotettava turva silloin, jos lentoyhtiö menee konkurssiin kesken ulkomaanmatkan. Saat rahasi takaisin, kun taas pankkikortilta veloitettua rahaasi et ehkä näkisi enää koskaan. Kaikki lentoyhtiöt ja hotellit eivät sitä paitsi edes hyväksy sellaisia maksukortteja, joissa on vain debit-ominaisuus.

Pähkinänkuoressa: luottokortti tekee siis elämästäsi joustavampaa, helpompaa ja turvallisempaa.

Luottokorttien vertailu ei kuitenkaan välttämättä ole helppoa. Pikkudino.fi voi onneksi auttaa sinua kertomalla eri luottokorttiyhtiöistä ja luottokorttien ominaisuuksista.

Parhaat luottokortit 2019

Bank Norwegianin luottokortti

  • Luottokortin luottoraja jopa 10 000 euroa, ilman vuosimaksua.
  • Käteisnostot maksuttomia.
  • Mahdollisuus kerätä CashPoints-pisteitä lentoyhtiö Norwegianin lennoilla ja ostoksilla. CashPoints-pisteillä voi myös maksaa lentolipun hinnan osittain tai jopa kokonaan.

Bank Norwegian on tunnettu kulutusluotoistaan, mutta nykyisin yhä paremmin myös luottokortistaan. Toisin kuin monet muut verkkopankit, Bank Norwegian ei peri luottokorttinsa käyttäjiltä vuosimaksuja eikä käteisnostomaksuja.

Luottokorttia voit hakea suoraan Bank Norwegianin sivuilta täyttämällä lyhyen luottokorttihakemuksen. Kun olet lähettänyt hakemuksen, Bank Norwegian tarkistaa luottokelpoisuutesi mm. tulojesi ja maksuhäiriötaustasi perusteella. Tämän luottoluokituksen pohjalta pankki määrittelee henkilökohtaisen luottorajasi.

Siirry hakemaan Bank Norwegian luottokorttia

Yleistä tietoa luottokorteista

Harvassa ovat ne lompakot, joista ei vielä löydy luottokorttia, ja yhä harvempi kokee tulevansa toimeen ilman tuota muovinpalaa. Luottokortti on joustava ja vaivaton maksuväline, jonka ansiosta palkanmaksupäivällä ei enää ole suurta merkitystä. Kuukausittainen lainanlyhennyspäivä ei enää aiheuta stressiä, eikä kassalla tarvitse menettää hermojaan seteleitä tai kolikoita kaivaessa.

Pikkudino on kuullut tapauksesta, jossa täysi-ikäisen Noelin (nimi muutettu) isä oli maksanut lennot luottokortillaan, koska Noel ei vielä omistanut luottokorttia. Lentoyhtiö, jonka piti järjestää paluulento, meni konkurssiin matkan aikana. Noel joutui pyytämään isäänsä ostamaan uudet lentoliput. Isä sai onneksi aiemmin maksamansa rahat takaisin, mutta kaikki olisi luultavasti sujunut näppärämmin, jos Noelilla olisi ollut oma luottokortti. Pian tämän jälkeen Noel hankkikin luottokortin. Hän matkustaa nykyisin yhä useammin ulkomaille, yhä luottavaisemmin mielin.

Luottokortti voi olla paljon muutakin kuin maksuväline. Osa pankeista tarjoaa sen oheen jopa matkavakuutuksen, eikä tätä tarvitse enää ottaa matkoja varten erikseen. Matkavakuutus voi kattaa esimerkiksi kadonneita matkatavaroita sekä peruuntumis- ja sairauskuluja. Matkavakuutusten kattavuuksissa on kuitenkin runsaasti vaihtelua, eikä matkavakuutus suinkaan ole mikään automaattinen osa luottokortteja. Vakuutusehtoihin kannattaa siis perehtyä tarkasti.

Ennen luottokortin hankkimista sinun kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen enimmäkseen tarvitset sitä. Ahkeria shoppailijoita kiinnostanee esimerkiksi tuoteturva, joka sisältyy joihinkin luottokortteihin. Tuoteturva voi korvata tuotteen vaurioitumisen, tiettyjen ehtojen täyttyessä.

Joihinkin luottokortteihin on mahdollista liittää erilaisia kanta-asiakkuus- ja bonusohjelmia, joilla tietyistä tai tietyissä paikoissa tehdyistä ostoksista voi kerätä pisteitä. Näillä pisteillä voi esimerkiksi tehdä muita ostoksia tai saada ostoksista alennusta.

Luottokorttien kulut

Luottokorttia ei kannata lähteä hankkimaan ilman taustaselvitystä; huomioitavia seikkoja ovat esimerkiksi luottokorttien korot ja kulut. Osa luottokorttiyhtiöistä tarjoaa jopa kahden kuukauden korotonta maksuaikaa, kunhan ei myöhästy maksujen eräpäivistä.

Kun koroton maksuaika on päättynyt, luottokortin korkokulut alkavat juosta. Todellinen vuosikorko saattaa joillakin luottokorteilla vain 5 %, mutta myös 20 %:n vuosikorko on mahdollinen. Jälleen on siis syytä muistuttaa, että huolellinen perehtyminen ehtoihin on todella tärkeää.

Vuosikoron lisäksi asiakkaan maksettavaksi tulee yleensä marginaalikorko, joka tarkoittaa luottokorttiyhtiön luotolle laskemaansa voittoa. Tyypillinen marginaalikorko on 5–10 %. Vielä tämänkin lisäksi jotkin luottoyhtiöt viimeistelevät hinnastonsa vuosimaksulla tai laskutuspalkkioilla. Maksua voidaan periä myös käteisnostoista, jotka tapahtuvat ulkomailla.

Usein kysyttyjä kysymyksiä luottokorteista

Kuinka suuri luottokorttini luottoraja voi olla?

Luotonantaja laskee sinulle henkilökohtaisen luottorajasi. Tähän vaikuttavat mm. kuukausitulosi ja asiakkuuden kesto. Mitä tutumpi asiakas olet luotonantajalle, sitä korkeamman luottorajan voit saada – tietenkin myös tulojesi puitteissa.

Kuka voi saada luottokortin?

Luottokortin voi saada henkilö, joka

  • on vähintään täysi-ikäinen (jopa yli 20 vuoden ikäraja on mahdollinen)
  • asuu Suomessa vakituisesti
  • on hoitanut raha-asiansa mallikkaasti ilman maksuhäiriömerkintää
  • saa säännöllistä tuloa.

Osa luotonantajista myöntää luottokortin myös korkeakouluopiskelijalle, jolla on riittävästi opintopisteitä. Jos opintopisteitä on jo paljon, valmistuminen on yleensä lähellä, ja säännölliset tulotkaan eivät oletettavasti ole kaukana.

Luottokortti vai maksukortti – mitä eroa niillä on?

Niin sanottu tavallinen maksukortti eli debit-kortti toimii siten, että ostoksia maksaessa veloitus pankkitililtä menee saman tien. Jos valitset kassan maksupäätteellä debitin, sinun on oltava varma siitä, että käyttötililläsi on riittävästi katetta. Yleensä kate riittää vaikkapa karkkipussiin, mutta ei välttämättä uuteen matkapuhelimeen. Voi olla stressaavaa joutua jatkuvasti miettimään, minkä verran käyttötilillä on rahaa.

Luotolla maksaessa saldoa ei tarvitse miettiä. Laskutuskauden aikana kertyneet maksut kootaan yhdelle laskulle, joka postitetaan kotiin aina kauden päättyessä. Korottoman, yleensä yli 30 arkipäivän maksuajan ansiosta laskun maksamista voi lykätä vaikka seuraavaan palkkapäivään saakka.

Onko luottokorttityyppejä erilaisia?

Kyllä, ja useita erilaisia onkin. On yleistä, että luottokortissa on varsinaisen luotto-ominaisuuden lisäksi myös mahdollisuus kerätä bonus- tai kanta-asiakaspisteitä, joita voi hyödyntää saman ketjun ostoksiin.

Mikä on rinnakkaiskortti?

Luottokorttiin on usein mahdollista liittää toinen kortti tai jopa useampikin. Vastuu säilyy kuitenkin edelleen henkilöllä, jolle luottokortti on ensisijaisesti myönnetty. Pää- ja rinnakkaiskortteja voi käyttää samaan aikaan, joten esimerkiksi perheenjäsenten kesken voi olla kätevää hankkia pääkortin oheen rinnakkaiskortteja. Niillä voi esimerkiksi kerätä bonuksia koko perheen tai kotitalouden hyväksi.

Voinko maksaa luottokorttilaskun osissa?

Kyllä, osa luotonantajista tarjoaa mahdollisuutta osamaksuihin. 12 kuukauden osamaksuaika ei ole mikään harvinaisuus.

Osamaksun määrä voi olla kuukaudessa esimerkiksi 3 % avoimesta saldosta, kuitenkin vähintään muutamia kymmeniä euroja. Tällainen maksun pilkkominen moneen osaan voi vuosikorosta huolimatta tulla halvemmaksi kuin kulutusluotto tai pikalaina.